Balkan updates

— balkan —

altijd nieuwsgierig

the route must go on

herderspaadje ten zuiden van Pag

Updates

Bijgewerkt tot 22 september 2022.

De volledige route is ongeveer 160kilometer lang (in het boekje staat het verkeerd: 1200).

 

Op deze pagina vind je de hoogtepunten van de aanvullingen, alsook een downloadknop voor alle aanvullingen van de route per PDF. 


Bij belangrijke updates verstuur ik een nieuwsbrief. Hieronder kun je je inschrijven: 

Klik hieronder voor alle aanvullingen:

Klik hieronder voor meest recente tracks:

weg Vlora – Qeparo in mei 2022

Uitgelicht:

  • Een nieuwe weg van Vlora naar de zuidkust (Zuid-Albanië) is nu helemaal af en bespaart flink wat hoogtemeters. Deze weg was al opgenomen in het routeboekje. Je mist de heftige klim door NP Llogara (vanaf het zuiden minder heftig), en ook het onvergetelijke uitzicht vanaf de pashoogte. Maar de kustweg van Qeparo naar het zuiden is prachtig, net als het dal van de nieuwe weg. In de beschrijving op RideWithGPS ga ik wat dieper in op één en ander.
  • Om een stukje snelweg te vermijden loopt de officiële fietsroute zuidelijk van Tirana door een behoorlijk heuvelachtig gebiedje. Wie zich inmiddels een heuse Albanees waant, fietst gezellig over de vluchtstrook. De alternatieve track gaat ook door een park over een toeristentreintraject, houd daar rekening met de wandelaars! Ook wordt in de die track de onderstaande blokkade omzeilt.
  • Door gewijzigde verkeerssituatie rondom Fier, Albanië, ben ik gaan scouten en heb zowel een betere verharde als twee onverharde routeopties gevonden. Je vindt ze bij Albanië en het zijn de tracks in het overzicht die een plaatje in de lijst hebben. Lees ook even de tekst bij de tracks (doorklikken naar RideWithGPS) om goed voorbereid te zijn. De route in het boekje is nog steeds te doen. Let wel op dat het dijkje westelijk van Belinë overgroeid kan zijn met distels, neem dan het weggetje net ten noorden. Een smaakmaker (video) van het gebied vind je hier.
  • Eiland Cres: Igor Zlatkov van Art farm Filozić, groot bomenkenner, heeft geen camping. Je maakt hem blij als je inschrijft voor zijn voluptueuze diner, en dan kun je gratis kamperen. Ontbijt is er niet, wel toilet en elektriciteit. Hij heeft ook een B&B. Bel voor overleg (Engels): +385 91 288 6144.
  • Er is een prachtige reisgids over Albanië verschenen, geschreven door Yvonne van Osch. Als liefhebber van het land ben ik onder de indruk van de manier waarop ze het land voor me verder heeft kunnen ontsluiten.

Nieuwe bestrating in voorbereiding (2021) tussen Berat en Fier