Balkan updates

— balkan —

always curious

the route must go on

herderspaadje ten zuiden van Pag    

Updates

Bij belangrijke updates verstuur ik een nieuwsbrief:

LAATSTE NIEUWS

Wizzair vliegt weer vanaf Eindhoven op Tirana. De in het boekje gesuggereerde rondreis door Albanië en Montenegro is daarmee redelijk binnen handbereik. Albanië heeft geen inreisbeperking, alleen vooralsnog een avondklok tussen 22 en 6 uur. Montenegro verlangt een negatieve PCR test (kost +/- 70 Euro in Albanië), een vaccinatiebewijs (minimaal 7 dagen oud) of een positieve antilichamentest.

Als aanvulling op de eerste druk.

tot maart 2021

  • Nieuwe kaartjes zijn beschikbaar, te weten de tweede helft van Montenegro. De kaartjes van Albanië zijn klaar en verschijnen binnenkort op de website van de uitgever.
  • Er is een prachtige reisgids over Albanië verschenen, geschreven door Yvonne van Osch. Als liefhebber van het land ben ik onder de indruk van hoe veel verder ze het land voor me heeft kunnen ontsluiten.
  • Via een nieuwe pagina kom je bij de officiële tracks. Ze hebben een andere nummering gekregen met nummers die corresponderen met de hoofdstukken. Ook heb ik twee set gemaakt: x voor de noord-zuid richting en y voor andersom.
  • In Istrië heb ik een alternatieve route ontwikkeld die de drukke hoofdroute vermijdt. Het betreft het stuk meteen oostelijk van Motovun. Er zit een heftige klim over meer dan een kilometer van meer dan 10%. Maar daarna baad je in rust en lieflijk landschap.
  • Het eiland Pag heeft mijn hart grondig gestolen. Check of de boottaxi tussen Rab en Lun (in het noorden) vaart, dat is namelijk afhankelijk van tijd in het jaar en de hoeveelheid wind. Toeristenbureau Rab: +385 51 724-064.
  • Meteen zuidelijk van het eiland Pag loopt een van de vervelendste autorijke stukken van de hele route. In de nazomer van 2019 ben ik het herderspaadje gaan bekijken (zie foto boven) dat ik op de kaart gevonden had. Dat wordt nu hoofdroute. Haast wil je er niet hebben, kijk maar naar deze onthaast-video. Het is stenig, maar goed te rijden op 38 mm banden met zo’n 15 kilo bepakking, en je komt zo’n 7 hekjes tegen die je even open en dicht wil maken. Mijn in de gids genoemde suggestie om Pag te vermijden in het hoogseizoen per alternatieve route heeft aan kracht verloren.
  • Een testrijder had zich verkeken op de klim meteen na de klim uit Kotor, Montenegro, naar Lovcen NP. De eerste van 1000 meter vindt iedereen goed te doen. Wellicht een goed idee om eerst te overnachten voor je verder gaat.
  • De ingestorte brug even noordelijk van Tirana bij Thumanë (zie beneden) is gerepareerd.
  • Transavia en ook Wizzair zijn gestopt met directe vluchten op Tirana.

Op mijn agenda:

  • Voorbereiding voor video. Misschien ga ik vlogs maken van de route.